Frank Björklund - Sommaren 2022

Oljemålningar och konsttryck


                               "Galghumor" Tryck                                          "A pussel" Tryck

"Jag ger mina målningar titlar i form av ordlekar, sentenser och aforismer. Titlarna är ledtrådar in i målningarna, vidare till de inre landskapen. Om jag förstått mig själv så målar jag aforismer...om inte, så målar jag ändå."

Surrealism med omöjliga stilleben, bildgåtor och fyndiga pastischer på konstens ismer. Idéerna är det centrala i Frank Björklunds konst, och han förmedlar dem gärna genom att använda allegorier och symboler av olika slag.

De stora mästarna René Magritte och Salvador Dalí, som båda tillhörde den surrealistiska traditionen, är viktiga inspirationskällor. Deras motiv av en förvriden verklighet med dolda budskap är något som Frank Björklund har tagit till sig. Hans målningar är kryddade med förskjutna perspektiv, synvillor och dubbeltydligheter. De är omedelbart tilltalande men ställer samtidigt frågor och skapar reflektion.

Han låter inte slumpen bestämma vad han ska måla. Hans verk har flera ”nivåer”. De första nivåerna är lättförståeliga så som att böcker är en symbolik för kunskap. De mer avancerade nivåerna kan man behöva filosofera över en stund innan man ser sammanhanget i bilden.

Numera är Frank så tekniskt virtuos att han kan måla som Caravaggio. Skickligt återger han tyger, skuggor och ljus, ytor av alla slag. Caravaggios realism och särpräglade ljusdunkelmåleri fick en enorm betydelse för måleriet under 1600-talet. Caravaggio blev bl.a. känd för att ha målat några av de första verkliga stillebenmålningarna, till exempel Fruktkorgen (cirka 1597).

Fruktkorgen

Utvalda utställningar:  

2019 - GyllenGården
2018 - Antiques & Art Fair, Stockholm

2017 - 
GyllenGården. Galleri Sjöhästen, Nyköping,
            Maddam kulturbyggnader, Gärsnäs

2016 - Galleri Pingvin, Oslo
2015 - Galleri Backlund, Göteborg, GyllenGården på Österlen

2014 - LA Arts, Los Angeles, Art Miami Beach, Casino Cosmopol, Stockholm, Mollbrinks, Kungshamn
2013 - Walter Wickiser Gallery, NY, USA
2012 - Art on 99, Sollefteå, ModernGallery, Stockholm
2011 - Ragnarpers, Simrishamn, Mollbrinks Art, Uppsala
2010 - Art Now Gallery, Göteborg, Miva Gallery, Malmö

 

« Tillbaka till Utställningar