Aktuella utställningar
Sommaren 2023: Johnny Johansson och Anders Vardam
Under sommaren 2023 hade vi tre olika evenemang med konst mat och musik. Vid dessa tillfällen fanns konst av Johhny Johansson och Anders Vardam att se och handla.
Under finalhelgen spelade den eminenta POP-Up-orkestern under lednung av Lars Lindoff. För skönsång och humorinslag svarade den mycket underhållande Jenny Wåhlander.
Johnny Johansson bjöd även beökarna på smakprov ifrån sina år som Nobelkock. Han är sedan många decennier en av Sveriges ledande kockar i samma generation som vännerna Leif Mannerström och Christer Santesson. Johnny var chefskock för Nobelmiddagen under 11 år och är den enda som erhållit Nobelstiftelsens Guldmedalj för gastronomiska insatser vid Nobelmiddagarna.
Under pandemiåren blev restaurangbranschen hårt ansatt. För att få utlopp för sin energi började Johnny måla. Inspiration och motiv hämtade han ifrån sitt kockliv. Bilderna färgas även av den rockmusik som spelas i hans lilla ateljé.
Aders Vardamn är en allkonstnär med inriktning på skulptur och måleri. Han verkar och bor här på Österlen, nämligen i den lilla bynHedeberga.
Tidigare utställningar
2022 2-10 juli
Frank Björklund - född 1960
Att bli jämförd med Caravaggio, ett av konsthistoriens verkligt stora namn, är få förunnat, men det stämmer för Frank Björklund.
Sedan debuten 1983 har Frank lovordats för sitt underfundiga, aforistiska måleri. Han har erhållit Kung Karl XVI:s Gustavs stipendie. Talrika utställningar i såväl Sverige som i övriga Europa har gett honom en etablerad och framträdande status som konstnär. Han har också nått framgångar i USA.
"Ihopkok" Olja
Påsommarens utställning kan vi förutom oljemålningar och konsttryck även visa en annan sida av Frank, nämligen stenskulpturer.
Naturfoto och fotokonst
Brutus Östling - Kenneth Meijer - Hans Emanuel
Vi har glädjen att ännu en gång kunna presentera än högklassig fotoutställning. Denna gång är det fotograferna och författarna Brutus Östling och Kenneth Meijer som
delar på stora GALLERIET.
Förmodligen världens bästa fågelfotograf. Så skrev brittiska Outdoor Photography om Brutus Östling. Brutus är känd för sina mycket personliga fågelbilder. Flera av hans tolv fotoböcker har blivit bästsäljare i Sverige men också givits ut i bl.a. USA och Storbritannien. Fyra av böckerna, bland annat ”Bevingat. Magiska möten i fågelmarker” (2015) och ”Under Afrikas himlar” (2018) har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Årets Pandabok av WWF.
År 2006 nominerades ”Pingvinliv” till Augustpriset, tre år senare vann Brutus Östling samma pris med boken ”Att överleva dagen". Han har även utnämnts till Årets naturfotograf (2006) och Nordisk naturfotograf (2008).
I den här utställningen möter vi förutom fåglarna både isbjörnar i Svalbard och mård hemma på gården.
För Kenneth Meijer har naturen alltid varit en viktig del i livet. Han har fotograferat i naturen sedan han var en liten grabb. Kenneths miljöengagemang har lett till att han också arbetar med att skapa bilder med ett tydligt miljöbudskap. Bilden är det viktiga och använd teknik av mindre betydelse. Han undviker dock att klona in djur och annat i bilderna.
Tidigare fotograferade han dokumentärt, men under det senaste året har han även börjat att ge sina bilder en konstnärlig känsla och utseende. Hans nya bok "Skogstokig" har mottagits mycket positivt. Han är publicerad i både svensk och utländs media, senast med text och bilder i ICMPhotoMag.
Till utställningen på Gyllengården har han valt ut konstnärliga naturbilder, vissa av dem är från kända platser i Skåne.
I lilla galleriet kan man beskåda bilder av galleristen själv, Hans Emanuel Wåhlander. Hans har vid sidan av sitt arbete haft fotograferingen som hobby och bisyssla under många år. Motiven är hämtade från både när och fjärran och har ett personligt, konstnärligt uttryck. Bilderna är framställda på konstpapper eller canvas.
Påskutställning 15-24 april
KONSTNÄR - FÖRFATTARE - PROFESSOR - TRÄDGÅRDSKREATÖR
Karola Messner - en annorlunda karriär
Efter en lång karriär som läkare och professor sadlade Karola Messner om och byggde upp en succéartad konstnärskarriär.
Inför Vårsalongen på Liljevalchs 2011 skrev Lars Epstein i DN "Karola Messners "Cycle of Life" gör bara den, vårsalongen värd ett besök. Ett myller av figurer snidade i ett stycke ur en lindstam trotsar beskrivning. Måste ses." På vårsalongen 2015 ställdes målningen "Världsteater" ut och tilldrog sig stor uppmäksamhet och beundran.
Men vi börjar från början. Karola Messner föddes i München 1956. Redan som barn visste hon att hon ville bli konstnär. Under gäststudier på Academie des Beaux Arts i Paris och under några veckor på Konstakademin i München märkte hon att hennes eget skapande var så annorlunda än dåtidens trend, att hon bestämde sig att hellre studera medicin trots att hon var en de få som skulle antas på konstakademien i München.
Efter medicinstudierna flyttade hon till Sverige, blev så småningom specialist i ortopedi och till sist professor i skelettets biologi och patofysiologi på Hälsouniversitetet Linköping. Sedan tog passionen för konst åter över. År 2002 sade hon upp sin professorstjänst och blev konstnär och författare på heltid.
Karola Messners konst kännetecknas av rörelse och livsbejakande kraft. Träskulpturernas komplexitet, rytm och elegans söker jämförelse i historien. Det centrala temat i hennes skapande är evolutionsteorin: kampen för tillvaron, revirstriderna, men också samarbete och kärlek.
Juryn gjorde ett utmärkt arbete med att till hÖsterlenSalongen 2019 välja ut 63 konstverk av 40 konstnärer
Under utställningstiden hade sedan publiken möjlighet att välja ut det mest upskattade verket genom att lägga en röst på sitt favoritverk.
Efter en mycket jämn och spännande sammanräkning av rösterna gick publikens pris GULDRAMEN till verket
"Mälarhusen" av Kathrin Bernekorn
Läs recensionen av hÖsterlenSalongen i Danska kulturbrevet OMNIBUS
Påsken 2019
Vi har den stora glädjen att presentera årets comeback.
GyllenGården har fått möjlighet att ännu en gång samarbeta med konstnären och musikern Ted Ström.
Han beskriver det själv så här på sin hemsida:
"Jag gläder mig åt att jag blivit inbjuden att åter ställa ut i Gyllengårdens konsthall på Österlen under Konstrundan påsken 2019.
Sen jag fick det målet har jag fått en kick och målat flera nya bilder i delvis nya spår…
Jag tror att det blir levande musik också. Hoppas vi ses!"
www.tedstrom.se
Juryn bestod av tre välrenommerade konstprofiler:
Dan Markdalen, Yvonne Larsson och Sten M Rosenlund
Vid en mycket välbesökt final för hÖsterlenSalongen delades
publikens pris "Guldramen" ut. Den värdige vinnaren blev
Adrian Johansson som fick priset för sin målning "Streetlife".
PÅSK-utställning 2017
Öppet 14-17 april 10.00 - 18.00 och 22-23 april, 11.00 - 16.00.
Under påsken 2017 visar vi Skulptur och Fotografisk bild.
Skulptören är den framstående konstnären Adam Hedin. Han har sin bas i Kastlösa på Öland men ställer ut både måleri och skulptur runt om i landet. Utgångspunkten för hans konstnärskap är fågelformen. Han arbetar i olika material bl a glas och järn.
I utställningen samspelar skulpturerna med fotografiska bilder av Hans Emanuel. Han är gallerist på GyllenGården och har vid sidan av sitt arbete haft fotograferingen som hobby och bisyssla under många år. Motiven är hämtade från både när och fjärran och har ett personligt, konstnärligt uttryck. Bilderna är framställda på konstpapper eller canvas. Med hjälp av tekniker som Digigraphie och Giclée fine art, säkerställs att visionen och karaktären i bilderna stämmer. Det innebär också att hållbarheten i bilderna är lång.
hÖsterlenSalongen är en jurybedömd konstsalong som grundades av GyllenGården 2014. I år bjöd vi in konstnärer från hela Skåne!
Juryn 2016
Frank Björklund– konstnär, målare, tecknare, grafiker med en mängd separatutställningar i Sverige, övriga Europa och USA. - Ystad
Gertrud Sandqvist– Professor i konstens teori- och idéhistoria, rektor Konsthögskolan i Malmö, Malmö
Sten M Rosenlund – Konstkännare, tv-producent, filmare och fotograf inom konst och kultur, Brösarp/Paris
hÖsterlenSalongen 2016 avslutades med utdelning av publikens pris "Guldramen". Förutom ett hederspris fick den vinnande konstnären även ett presentkort på Ramgården i Lövestad.
Louise Villa vann Guldramen med målningen "Högsommar"
Håkan Blomkvist 25 mars - 3 april 2016
Till årets stora påskutställning visade vi måleri av en spännande konstnär, en verklig nestor inom Österlenkonsten, Håkan Blomkvist.
Han är medlem 21 i ÖSKG och utställningen en del av årets Konstrunda.
3 okt - 1 nov
hÖsterlenSalongen 2015 är den andra upplagan av den jurybedömda konstsalongen på GyllenGården. Totalt ansökte i år nära 70 konstnärer till salongen. Det är en fördubbling från första året.
Publikens pris "Guldramen" gick detta år till Hans Elander.
Sven-Åke Ekberg och Maria Blombärg
"Hårt och Mjukt, inifrån och ut" 4-26 juli 2015
I sommarens stora utställning på GyllenGården möts järn och textil, hårt mot mjukt. Det är Sven-Åke Ekberg och Maria Blombärg, båda medlemmar i ÖSKG som ställer ut tillsammans. Båda är kända konstnärsprofiler med långa och framgångrika karriärer.
Frank Björklund 3 - 12 april 2015
Surrealistiska målningar kapitel 21
Tack!
Efter en glädjefylld påskutställning vill vi nu tacka er alla; vänner, kunder och besökare som bidragit till en härlig konstupplevelse.
Alla leenden och stimulerande samtal som vi fått dela med er kommer att finnas kvar länge.
Stor succé för hÖsterlenSalongen 2014
Publiktillströmningen till premiärårets hÖsterlenSalong var mycket bra med över 1200 besökare. Vi vill rikta ett stort tack till alla de konstnärer som ansökte till salongen, till vår jury som valde ut konstverk till utställningen, till alla besökare och de som stött oss i att genomföra premiärårets hÖsterlenSalong.
hÖsterlenSalongen 2014 avslutades i stor stil med utdelning av publikens pris "Guldramen". Under utställningen har publiken kunnat rösta på sitt favoritkonstverk. Det konstverk som fick allra flest röster och därmed tilldelas priset Guldramen var "Ömsint möte" av Sonja Andersson. Sonja får förutom hederspriset även ett presentkort på Ramgården i Lövestad.
19 juli - 10 augusti 2014
Christoffer "Wisslaren" Collin
Mer än ofattbara över 600 000 människor i hela världen följer hans fotograferande.
Han heter Christoffer Collin och är trettio år gammal. När Christoffer började använda Instagram för 3 år sedan och blev "Wisslaren", visste han inte att det skulle förändra hans liv. Nu följer långt över en halv miljon människor från hela världen Wisslaren och hans bilder. Hobbyn har blivit ett jobb. Det började med bilder från omgivningarna kring hemorten Karlskoga. Nu fotograferar han miljöer och människor runt om i världen på uppdrag av varierande slag.
Drygt 4000 bilder har han publicerat sedan han debuterade på det sociala nätverket Instagram 2012. Publiken växer hela tiden. Han är en av de i särklass mest uppmärksammade svenskarna på Instagram och de flesta som följer honom är från andra länder.
Vernissage på GyllenGården 19 juli kl. 12.00. Då finns det möjlighet att se hans bilder i galleriet på Gyllengården och en exklusiv möjlighet att träffa "Wisslaren" livs levande.
Utställningen pågår 19/7 - 10/8. Öppettider i galleriet är torsd - söndag 11-16.00
"Tre textila kvinnor"
28 juni till 13 juli 2014
- Kerstin Rosengren
- Lisa Backman
- An´Marie Bertam
Påsken 2014 Ted Ström - Akvarell
Konsten och musiken är två stora delar i Ted Ströms liv. Han bor nere vid ån, i Bergslagens lilla pärla, staden Nora. Där har han sin studio och varvar musik med akvarellmåleri och grafisk form.
I sin konstskapande använder han i huvudsak akvarellens lyriska stämningar. Landsbygd, kustlandskap och byggnader är ofta förekommande i hans konst. Dessa verkliga motiv blandar han sen med egna fantasivärldar.
Han utbildade sig på Konstfack under 1960-talet. Konsten har sedan dess delat hans tid med musiken.
Höst 2013
Hans Wåhlander - "Fotografiska Ögonblick"
Hans är numera gallerist på GyllenGården. Vid sidan av arbete som konsult och marknadsförare har han haft fotografi som bisyssla under många år.
Bilderna är framställda på Hahnemuhlekonstpapper eller canvas med hjälp av exklusiva tekniker som Digigraphie, Giclée fine art (GFA) och gummitryck. Dessa metoder försäkrar att visionen och karaktären i verket stämmer. Det innebär också att hållbarheten i bilderna är mycket lång, hundra år eller längre om de hanteras på ett korrekt sätt.
10 maj - 8 juni 2013
Caroline Houthuyse
På utställningen visar hon fantasifulla målningar med inspiration
ifrån både den yttre och inre världen.
Påsken 2013 - Form och design
Temat för Gyllengårdens vårutställning är "Form och design". Utställnngen öppnar på långfredagen den 29 mars.
Vi ställer ut verk av konstnärerna Karin Ward och Jan Inge Hall. Vi lanserar också en exklusiv möbelserie från Österlen, designad av Lars-Erik Hjalmarsson.
Karin Ward, visar nya spännande skulpturer, reliefer och "nyttoföremål".
Karin Ward är skulptör, utbildad vid konstfack i Stockholm. Hon arbetar bl.a. i metall, trä och glas. Har bl.a. varit verksam i Egypten och Frankrike.
Jan Inge Hall är en mästare på att göra fina saker av olika träslag och träbitar. Det kan bli både snygga skåp och spännande skulpturer.
Under tidigt 1970-tal började Jan Inge fördjupa sig i skulptur och måleri, och har fortsatt på den vägen sedan dess. Det har genom åren resulterat i ett antal utställningar och offentliga utsmyckningar.
Lars-Erik Hjalmarsson, Design & Hantverk i Grevlunda, har designat den exklusiva möbelserien ”Alexi”.
Möbelserien har en tydligt genomgående egen profil, där funktionen tillvaratas i designen.Möblerna förenar funktion med en stram men lekfullt framhävd form.
I serien ingår bokhyllor, tidskriftsställ, CD-hylla, CD-skåp och musikmöbler. Visningskollektionen är gjord i massiv stavlimmad björk med dekorinslag i mörkt rött.
Allt detta på Galleri GyllenGården våren 2013!
KIT ALEXI 30 juni - 12 augusti 2012
Kit Alexis konst kännetecknas av ett både kraftfullt och poetiskt måleri.
Foto: Hans Wåhlander
Staffan Ernestam
6 april - 10 juni 2012
Staffan Ernestam är bildkonstnär men även musikant, gitarrist, textförfattare och kompositör.
Jag träffade Staffan när han ställde ut på det lilla legendariska Galleri Z i Odensbacken i slutet på 2010. Det blev den sista utställningen där efter många framgångsrika år med konstnärer som Lars Norrman, Gunnar Brusewitz, Philip von Schantz och Lars Jonsson. Även den sista utställningen blev en succé. Staffans tavlor föll både mig och konstköparna i smaken.
Galleri GyllenGården har nu nöjet att presentera honom som vår utställare våren 2012. Utställningen "ROST" visas sedan fram till 19:e maj.
Ernestams konst är färgstark och uttrycksfull. På Gyllengården blir det en exklusiv premiär för hans nya expressiva måleri. I övrigt visas både abstrakt måleri i starka fäger, mixedmedia collage och verk som låtit sig inspireras av energin i rockmusiken.
Karin Ward - Skulpturer
1 november - 27 december 2011
Karin Ward är skulptör och glaskonstnär och ett känt namn runt om i välden, med utställningar i Washington USA, Paris, Prag och Kairo. Sedan några år tillbaka har Karin sin fasta punkt i Borrby på Österlen.
Galleri GyllenGården var mycket glada att få visa upp en del av hennes fantastiska konst.
Luis Hinojosa Montellano - Akvareller från Österlen
15 augusti - 27 december 2011
"Sommaren 2011 kom jag att tillbringa på Österlen. Det unika landskapet berörde mig, som så många andra konstnärer, och inspirerade mig till ett måleri som jag vanligtvis inte gör – akvarellerna uttrycker mina intryck av Österlen! "
Kristina Eriksson - "Vill du se en stjärna?!"
2 juli - 7 augusti 2011
Alla har vi någon gång drömt om att få chansen att möta våra idoler, att se en stjärna livs levande. En som har upplevt detta många gånger om är fotografen Kristina Eriksson.
Jan-Peter Lahall - "Eye have seen”
23 april - 29 juni 2011
Utställningen visar ett urval av de 10 000-tals bilder Jan-Peter Lahall sett genom sökaren under sin långa och framgångsrika karriär.
Susanne Arvidsson
23 april - 29 juni 2011
Susanne är Örebrokonstnären som målar tavlor i akvarell och olja. Hennes motiv kommer bl a från Afrika där hon var bosatt under en tid men hon inspireras också av naturen, där många känner igen hennes tavlor av tulpaner. Hennes motiv av ”Mildreds Café” finns också att köpa på t ex muggar, kaffekoppar, fat etc. Hon gör också litografier och tryck på duk.
AnnA ErikssoN
Anna Eriksson är en värmländsk glaskonstnär bosatt i Örebro, utbildad i England. Hennes glaskonst kombineras ofta med olika material som t ex trä, metall eller betong.